Anmeldelser/Reviews


ISLAND. EN REISESKILDRING (2021)

«GJESTEN MED DET SKARPE AUGA […] Et strålende arbeid som åpner for mange diskusjoner… (Bergsveinn Birgisson, Ny Tid, 26.11.21) https://oyeneivest.com/2021/12/31/gjesten-med-det-skarp-auga-anmeldelse-av-island-en-reiseskildring/

Terningkast 5 for Island. En reiseskildring i Tønsbergs Blad. Les anmeldelsen her: https://www.tb.no/en-reiseskildring-som-begeistrer-formidlet-pa-en-levende-mate/r/5-76-1563727

«En reiseskildring som begeistrer» (Finn Stenstad, Tønsbergs Blad)

«Kirsti MacDonald Jareg har forfattet en annerledes og givende reiseskildring som det krever litt konsentrasjon å komme seg gjennom – til gjengjeld gir den et usedvanlig godt innblikk i Islands sjel» VAGABOND/REISELYST MAI 2021

«Jareg er både leken og lærd. Nærmere Island kommer du ikke – med mindre du reiser dit» TORBJØRN FÆRØVIK

       Irland - en keltisk reise

IRLAND – EN KELTISK REISE (2016) 

«Like frodig som øya selv … Forfatteren skriver vakkert og kunnskapsrikt om Den grønne øya, om menneskene, stedene og historien. En bokperle.» (Torbjørn Færøvik, forfatter)

Fantastisk historiefortelling om Irland!  https://filmblogg1.rssing.com/chan-7851050/article721-live.html(

  øyene i vest ny 9788202470050   51yyscacr3l

ØYENE I VEST. HEBRIDENE, ORKNØYENE OG SHETLAND (2011, 2014, 2016)

«Kirsti Jareg, author of Øyene i Vest (The Islands in the West) hopes not so much to ride the wave of interest for Scotland, as to raise its swell into something more important: a new awareness of the strength of ancient bonds.» (Andrew Boyle, The Guardian)

«Med en ny bok i sekken kan en med stort utbytte reise i vesterled. … » (Karsten Alnæs, Aftenposten)

«Sprit er poesi, og whisky ei lang forteljing. Jareg blir ein forteljar med sans for suspens når hos skriv om dette.» (Mette Karlsvik, Prosa)

«Hebridene, Orknøyene og Shetland – de tre navnene er for mange best kjent fra fiskerimeldingene på radio. Men de er også mye, mye mer. De er whisky og fuglekikking, vakker natur med steile klipper og hvite strender, og – kanskje aller mest spennende sett fra en norsk godstol: en slags halvnorske utposter som fortsatt har de flere hundre årene under norsk herredømme dypt i sin kulturelle DNA. Etter noen kvelder med Kirsti MacDonald Jaregs bok under leselampa, vil ikke fascinasjonen bli mindre. Snarere tvert imot. I «Øyene i vest» binder hun sammen fergeturer over opprørte sund med alt fra norske vikingjarler og skotske lorder til dagsaktuelle stridstemaer, Alt sammen spekket med anekdoter og fargerike detaljer i et godt og lettlest språk, og med en finstilt balanse mellom å utøve kildekritikk og likevel fortelle de gode historiene. «Øyene i vest» er varmt anbefalt enten du lenge har drømt om fergeeventyr i vesterled, eller du knapt visste at øyene fantes. For resultatet er det samme. Du får lyst til å reise dit.» (Reiselyst

Omtale fra Cappelen Damm: «… I flere hundre år var disse øyene i norsk besittelse. Denne boken er en kulturhistorisk reise til de forhenværende norske koloniene. Veien er kort mellom en blodig og dramatisk fortid til en dynamisk og moderne samtid. Boka er en veiviser og inspirasjon for de som reiser til de vakre arkipelene i Atlanteren og Nordsjøen. Forfatteren har svært solide kunnskaper og en egen evne til ubesværet å bevege seg i tid og rom. Hun har en skarp observasjonsevne, historisk presisjon og en vellykket litterær kombinasjon av humor, undring og nysgjerrighet».

2 kommentarer om “Anmeldelser/Reviews”

 1. Ja, så forstår jeg bedre hvorfor jeg leser i boka di, som om den er ett :skattkammer. Jeg låner mine bøker på Biblo, og føler svært sjelden for å kjøpe bøker (Det har noe med at alle bokhyller er overfylt )Denne boka MÅ jeg kjøpe !! Føler ikke for å levere den . Har alerede forlenget lånetiden.
  For flere år siden gikk jeg deler av Hadrians mur, feira Vikingar i Largs, og dro så oppover til flere steder i Scotland. Vi dro til Tobermory’ som du har et vakkert bilde av.
  Vi bodde på yuth’s og hadde stengetid kl.23 !! Dette likte vi dårlig og vi tok med oss mor til innehaveren, på pub. Henne måtte vi ha hjelp til å dra inn!! etter kl 00. Altså måtte vi dra en dag tidligere enn planen var….til Iona…

  Iona bragte opp igjen , mitt søk, mine mange søk, etter de 8 norske kongene !! Fant aldri ut hvem de var. Tror jeg leste at: Her ligger begravd flere norske konger..en i norsk jord ??
  Min venninde var forundra over at jeg til slutt ga opp! Ikke likt meg !!

  Jeg har en forunderlig dragning til «hellige» pilgrimssteder. Kasta alt»og dro til Santiago de Campostella for mange mange år siden og fikk også dragning mot Iona.Dette var flere år senere, da jeg så the book of Kells, i Dublin. MEN huttetu for et —kan jeg skrive: Sjærereir vi fant der ute, da vi var der. Merkeligste forestilling jeg har vært med på
  Noe underlig alternativt oppgulp» var det. Jeg er ikke så særlig relgiøs , blander vel heller litt..men så fortapte sjeler »er det sjeldent å møte. Håper der er bedre i dag.
  Naturen og følelsen i naturen, var god, der ute…og vi blei der ettpar dager lengre hihi

  Har funnet en konge av Man sommer’ noe. Han som der er DNA av til masse mennesker rundt i disse vest’strøkene.
  Så har jeg vel forstått at der er småkonger’ fra øyene begravd der..MEN vet vi noe om dem ??

  Alle mine spørsmål kom opp igjen.

  Må ellers fortelle at Håkon Håkonsen er min «favorittkonge» og jeg bare MÅ ha levd den gang. Festivalen i Langs visste vi ikke noe om. Det er bare en av mine mange mange hendelser. Helt tilfeldig kommer det opp: Her var Håkon Håkonsen osv…Eller prinsesse Kristina som jeg levde med’ fra jeg var barn. Du skriver spennende om ham HURRA for ei bok !! Skriv flere !!

  Mange hilsener fra Reidun i Arendal

  Liker

  1. Kjære Reidun,
   Tusen takk for så mange hyggelige ord! De er virkelig oppmuntrende og veldig hyggelig å høre andres erfaringer fra Vesterled. Det er forunderlig at det går an å ha en slik dragning mot steder, at man oppsøker dem igjen og igjen. Ønsker deg mange flere turer til disse øyene i vest – Har du prøvd Orknøyene og Shetland, tro?

   Mvh Kirsti Jareg

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s