BØKER TIL REISEN – BOOKS

Irland – en keltisk reise i sommer?

Jeg får spørsmål på e-post om reisemål i Irland. Send inn spørsmål i skjemaet nedenfor, så skal jeg forsøke å svare! 

Lonely Planet kårer irsk region til reisemål nr.1 i 2018

Jeg håper bildene nedenfor frister til å reise til Irland i 2018! I boken «Irland – en keltisk reise»  https://www.tanum.no/forfattere/Jareg,%20Kirsti møter du blant andre gæliske historiefortellere, drukkenbolter, øykonger, IRA-tilhengere og laksefiskere. I tillegg skriver jeg om kjente og mindre kjente reisemål – øyer som ikke står på reiseoperatørenes lister og naturskjønne perler i vakre Nord-Irland som nå troner øverst på Lonely Planets liste.

«Forfatteren skriver vakkert og kunnskapsrikt om Den grønne øya, om menneskene, stedene og historien. En bokperle.» Torbjørn Færøvik, forfatter.

Irland - en keltisk reise

Norges største reisemagasin «REISELYST» om «Øyene i vest»

magasinetreiselyst-1-2015-1

«Hebridene, Orknøyene og Shetland – de tre navnene er for mange best kjent fra fiskerimeldingene på radio. Men de er også mye, mye mer. De er whisky og fuglekikking, vakker natur med steile klipper og hvite strender, og – kanskje aller mest spennende sett fra en norsk godstol: en slags halvnorske utposter som fortsatt har de flere hundre årene under norsk herredømme dypt i sin kulturelle DNA. Etter noen kvelder med Kirsti MacDonald Jaregs bok under leselampa, vil ikke fascinasjonen bli mindre. Snarere tvert imot. I «Øyene i vest» binder hun sammen fergeturer over opprørte sund med alt fra norske vikingjarler og skotske lorder til dagsaktuelle stridstemaer, Alt sammen spekket med anekdoter og fargerike detaljer i et godt og lettlest språk, og med en finstilt balanse mellom å utøve kildekritikk og likevel fortelle de gode historiene. «Øyene i vest» er varmt anbefalt enten du lenge har drømt om fergeeventyr i vesterled, eller du knapt visste at øyene fantes. For resultatet er det samme. Du får lyst til å reise dit.»

Magasinet «REISELYST». Jan/feb 2015

KJØP «Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland»

øyene i vest ny 9788202470050

https://www.tanum.no/tanum/search/search.action?query=%C3%B8yene+i+vest

«Med en ny bok i sekken kan en med stort utbytte reise i vesterled. … » (Karsten Alnæs, Aftenposten)

«Kirsti Jareg, author of Øyene i Vest (The Islands in the West) hopes not so much to ride the wave of interest for Scotland, as to raise its swell into something more important: a new awareness of the strength of ancient bonds.» (Andrew Boyle, The Guardian)

Kirsti Jaregs bok «Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland»  …. gir oss lyst til å seile dit igjen….Denne boken gir jeg derfor terningkast 6.» (Henrich Nissen-Lie, Seilas)

Welcome to my travelblog from the Scottish Islands/Velkommen til «Skottland. Øyene i vest»

        øyene i vest ny 9788202470050

Karsten Almæs om «Øyene i vest»:

http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Gront-land-sa-langt-en-ser-6678372.html

ØYHOPPING I SKOTTLAND?

Denne bloggen inneholder tips og lenker for de som vil planlegge en tur til de skotske øyene. Jeg er norsk-skotsk og har skrevet reiseskildringen «Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland». De tre skotske øygruppene var en gang norske kolonier. Boken skal inspirere med sine bilder, underholde med sine historier og gi deg kunnskap. I tillegg til å være en følgesvenn til disse vakre øyrikene, er boken også myntet på den nysgjerrige sofareiseren. Noen av levemåtene jeg beskriver i boken vil sannsynligvis være borte om noen år. Med andre ord – det er ingen grunn til å vente med å legge turen til øyene i vest!

Omtaler/About the book:

«Med en ny bok i sekken kan en med stort utbytte reise i vesterled… » (Karsten Alnæs, Aftenposten)

«Kirsti Jareg’s Øyene i vest (Cappelen Damm 2011) is a gently-paced, reflective account of life in the Western and Northern Isles – in Norwegian eyes, ‘looking west’, the old Viking lands. Jareg, of Scottish descent, spent several months living amongst the folk of the islands, getting to know place and people at first hand. Her research is detailed, but so lightly handled that the book is a joy to read.» (The Norwegian Scottish Society, Edinburgh)

«Kirsti Jareg, author of Øyene i Vest (The Islands in the West) hopes not so much to ride the wave of interest for Scotland, as to raise its swell into something more important: a new awareness of the strength of ancient bonds.» (Andrew Boyle, The Guardian)

«Øyene i vest» som «en vellykket litterær kombinasjon av humor, undring og nysgjerrighet».  (Cappelen Damm)

«Sprit er poesi, og whisky ei lang forteljing. Jareg blir ein forteljar med sans for suspens når hos skriv om dette.» (Mette Karlsvik, Prosa)

Se artikkel om øyene og boken i Bergensavisen  https://web.retriever-info.com/go/?u=https%3A%2F%

«En meget fin bok som forteller med kunnskap og innlevelse, og delvis egen oppvekst i sjøkanten på (hovedsaklig) vestsiden av Skottland. …En kjempebra bok for oss som ikke bare er fans av whisky, men liker hele den caledonske/keltiske/skotske “pakka”, som meg selv». (medlem av Norsk MaltWhiskyLag)

GOD REISE!

Kirsti MacDonald Jareg

Jeg gleder meg til Island i september!

Jeg skal være fagguide på Island i september 2023 for Fotefar temareiser. Turen går til noen av mine absolutte favorittsteder og omfatter både fantastiske naturopplevelser og kulturmøter. Vil du vite mer – og kanskje bli med? – finner du programmet her https://www.fotefartemareiser.no/vulkanoya-island-med-kirsti-macdonald-jareg

Aftenposten Historie feirer 100 utgivelser – kommer du også?

Jeg skal holde et kort foredrag om Iona, klosterøya på Hebridene – kommer du? Feiringen går av stabelen onsdag 19. oktober kl. 18-19.30 i Munchs gt. 1, Oslo.

Påmelding her https://kundeportal.aftenposten.no/fordeler/f/aftenposten-historie-jubileumsarrangement

Aftenposten Historie er Norges største og mest leste historiemagasin. Nå feirer vi utgave nr. 100, og inviterer deg med på feiringen! Denne kvelden kan du bli bedre kjent med de som står bak Aftenposten Historie. Du får møte flere av magasinets dyktige og kunnskapsrike skribenter, som vil dele noen av sine favoritt-temaer fra norsk og internasjonal historie. I tillegg til det blir det lett servering, quiz og premier for dere som deltar fysisk på arrangementet. 

Arrangementet blir streamet og du kan se det live eller se opptaket fra din egen stue. For å få tilgang digitalt må man kjøpe billett.

Bli med til Irland! Få ledige plasser

Jeg gleder meg til å være faglig guide på en 8-dagers tur til Irland og Nord-Irland nå i mai. Vi skal innom to verdensarvsteder, besøke whiskydestillerier og klipper, Titanicmuseet i Belfast og Aranøyene med endeløse steinmurer i det forblåste landskapet. Les hele programmet her https://escape.no/reiser/irland-forfatter-kirsti-macdonald-jareg/ (Copyright alle bilder/all photos: Kirsti MacDonald Jareg)

Pilegrimsreiser i vesterled

I februarutgaven av Aftenposten Historie har jeg skrevet en artikkel om spennende pilegrimsmål i vesterled – i Irland, på Hebridene og på Orknøyene. God reise!

Reise til Irland med meg mai 2022?

For meg er reise først og fremst å lære og treffe folk. Skjerpe nysgjerrigheten og få nye perspektiver. Dette vil turen til Irland og Nord-Irland by på til fulle.

Irland er myter, natur, folk, byer og landsbyer, strender og klipper. Jeg skal være kjentmann i Irland på denne reisen som blant annet tar oss til steinaldergraver av rang, Giants Causeway med den fantastiske søylebasalten, det ultraspennende Titanicmuseet i Belfast.

Les mer om turen her https://escape.no/reiser/irland-forfatter-kirsti-macdonald-jareg/

Gjesten med det skarpe auga – anmeldelse av «Island. En reiseskildring»

Jeg ble så glad og takknemlig over denne anmeldelsen i Dag og Tid av Bergsveinn Birgisson den 26.november. Den omhandler min nyeste reiseskildring som kom ut på Cappelen Damm våren 2021.

«… eit strålande arbeid som opnar for mange diskusjonar.»

Julegavetips fra Vagabond/Reiselyst

Jeg er glad for og stolt over at Norges største reisemagasin anbefaler boken «Island En reiseskildring» blant bøker som inspirerer! Boken er myntet både på folk som vil reise til Island og til «sofareisere». God tur! https://www.norli.no/island-4

Ringerike bibliotek 18.11. kl. 18

Island. Der Europa ender – en litterær reise

Kirsti Mac Donald Jareg Kristian Breidfjord

«Blind er bokløs mann» sier et islandsk ordspråk. I anledning Nordisk litteraturuke har vi i samarbeid med Foreningen Norden gleden av å invitere til en litterær reise til sagaøya Island. Torsdag 18. november kl. 18.00 kommer forfatterne Kristian Breidfjord og Kirsti MacDonald Jareg til Ringerike bibliotek.

Kristian Breidfjord presenterer fem helt sentrale islandske lyrikere fra de siste hundre årene. Med sine gjendiktninger og biografiske forord, byr Prolog på jorden (Solum Bokvennen) på en rik, og for mange ukjent, og aktuell dikterkunst fra vårt nært beslektede naboland i vest.

Kirsti Mac Donald Jareg har skrevet sin tredje bok fra vesterled. Island. En reiseskildring (Cappelen Damm) formidler på levende vis møter med mennesker og steder på randen av Europa. På denne øya – der jordskorper krangler og vannpytter koker – bor også sagafortellingene fortsatt i landskapet. Det gjelder bare å lete dem opp.

De to ulike forfatterskapene utfyller hverandre på en fin måte, og gir oss en unik litterær reise til sagaøya.

Enkel servering. Elever fra musikklinja ved Ringerike videregående skole vil stå for de musikalske innslagene. Gratis inngang.