Velkommen – Cead mile failte!


Jeg heter Kirsti MacDonald Jareg. Som det framgår av navnet, er jeg halvt skotsk-keltisk og halvt norsk. Slekten min kommer fra de gælisktalende områdene i Skottland – høylandet og øyriket Hebridene. Mine oldeforeldre kommer fra de Ytre Hebridene, fra øya Lewis. Mine besteforeldre drev hotell på Isle of Skye, der min mor også gikk på skole. Jeg har fremdeles slekt på øyene, og reiser dit så ofte jeg kan. Jeg arbeider som psykolog og har også bakgrunn i sosialantropologi. Resten av tiden skriver jeg reiseskildringer og holder kurs og lysbildeforedrag om Skottland og Irland. Mitt nyeste bokprosjekt er fra Island.

Reiseskildringer fra Skottland og Irland

Jeg skriver reiseskildringer som har ett mål for øye: Å grave og lokke fram historier om steder. Jeg reiser for å jakte på fortellinger. Historier med rare fasonger og altfor mange ben. De store skapelsesberetningene. De skammelige fortellingene som bor i huler og ikke tåler dagens lys. Først da, begynner stedet å virkelig leve.

Min første bok var fra Skottland og kom ut i 2011 Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland. Den har kommet i flere opplag, den nyeste fra 2016 Øyene i vest

Etter min første bok fra de skotske øyene, oppdaget jeg noe underlig. Jeg hadde satt et unaturlig skille i havstrekningen som skiller Skottland og Irland. Ja, fra den sydligste øya på Hebridene, whiskyøya Islay, ser man lysene og husene i Irland. Jeg ble nysgjerrig på Irland. Og jo mer jeg leste, dess mer så jeg likheter i kultur og historie, i myter og sagn – dette var jo del av den samme kulturkretsen!

Fra 2012 startet jeg å reise til Irland. Til alle årstider, rundt den irske kysten, i solens retning på keltisk vis. Resultatet finner du i boken Irland. En keltisk reise  Irland. En keltisk reise.

I Irland snakket jeg med  prester, drukkenbolter, folk som hadde mistet sine nærmeste i Nord-Irlandkonflikten, øykonger og spelemenn. Dessuten oppsøkte jeg fantastiske reisemål: det hellige fjellet Croagh Patrick, og verdensarvsteder som klippeklosteret Skellig Michael, steinaldergraven Newgrange og basaltstavene Giant’s Causeway.  Jeg syklet på Aranøyene og besøkte Irlands mest avsidesliggende øy, Tory Island. Og musikken! Jeg var så heldig å overvære Irlands største, årlige musikkfestival The Fleahd  i vakre Derry/Londonderry – en kontrastens by, der Bloody Sundaymassakren fant sted. Nå i disse Brexittider holder Irland pusten – freden er skjør.